Vorige week ben ik naar Zoom Erlebniswelt in Gelsenkirchen geweest. Voor het eerst sinds ik er begin mei ernstig ben gevallen. Het gevoel in mijn been is nog steeds niet helemaal hersteld, maar gelukkig functioneert alles verder naar behoren. Dus met een beschadigd been, beschadigde camera en lens een nieuwe poging om te fotograferen in deze prachtige dierentuin. Dus inzoomen in Zoom.

Net als alle dierenverblijven in Zoom, is het verblijf van de orang-oetans prachtig en heel ruim. Zowel het binnen- als het buitenverblijf. Je kunt er aan alle kanten om heen lopen en overal fotograferen.
De apen zijn actief en zien er goed uit. Ik werd in de gaten gehouden door hen. Ik heb daarom meerdere foto’s waar ze me aankijken. Mooi! Dacht ik op dat moment. En ik denk dat ik dat nog steeds voel, maar …

 

Orangoetan - Orangutan
Orangoetan – Orangutan

 

 

 

Orangoetan - Orangutan
Orangoetan – Orangutan

 

 

 

Orangoetan - Orangutan
Orangoetan – Orangutan

 

Toen ik deze foto bewerkte en deze blik zag, werd ik toch weer aan het denken gezet. De gezichtsuitdrukkingen van primaten zijn anders dan bij ons mensen, dat weet ik. Toch zie ik hierin een peinzende blik. Een heel intelligent dier in een dierentuin. Kan dit? Mag dit? Mogen wij deze prachtige wezens opsluiten? Ook al is dat in dit geval in een dierentuin die er alles aan doet om ze een fantastisch leven te geven.

 

Orangoetan - Orangutan
Orangoetan – Orangutan

 

Jane Goodall vertelde tijdens een lezing die ik bijwoonde, dit over chimpansees in dierentuinen:
Als ik uitga van een goede dierentuin, waar dieren goed worden verzorgd en een goed verblijf hebben, dan zijn chimpansees op dit moment waarschijnlijk beter af in een dierentuin. Ze zijn er veilig en beschermd. Ze spelen een rol bij scholing en bewustwording van mensen, met name kinderen. Dan zijn ze bereid de dieren te beschermen. We moeten vooral ook de dieren in de vrije natuur beschermen en ondersteunen. Maar een dierentuin is niet verkeerd.

Ik ben het er mee eens, maar aan het einde van de dag is het toch gewoon een opgesloten dier.
Een dier dat opgesloten veiliger is, omdat wij mensen hen het leven in vrijheid onmogelijk maken. Ik word daar toch wel triest van. Waarom?

Een primaat in een dierentuin is aan het einde van de dag toch gewoon dit:

 

Orangoetan - Orangutan
Orangoetan – Orangutan

 

 

 

Deze foto’s werden hier genomen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top